Coachen van teams en teamleden

 

Teams kunnen langdurig samenwerken, bijvoorbeeld als managementteam of bestuur van een organisatie of vereniging, of van tijdelijke aard zijn zoals een projectteam.

 

Bij teamcoaching wordt de interactie tussen de individuele teamleden en het effect ervan op de teamprestaties gevolgd. Ook de invloed die de teamleider heeft op het team hoort hierbij. Niet altijd valt op dat de samenwerking in het team stagneert en dat de prestaties verder kunnen toenemen als dit tijd en aandacht krijgt.

Bij teamcoaching ligt de nadruk dan ook op de prestaties van het team.

 

Aanpak

Door vooraf stil te staan bij de werking van een team wordt een beeld geschetst van waar het team op dat moment staat. Dit gebeurt door de inzet van een interventie in de vorm van een observatie, een spel of test.  Met de verkregen informatie wordt een plan opgesteld voor coaching van het team. De situatie kan zich voordoen dat individuele coaching gewenst is voor één of enkele teamleden en/of de teamleider.

 

Resultaat

Met het observeren en het onderzoeken van de samenwerking van de teamleden wordt inzicht gegeven in de valkuilen en de zich steeds herhalende patronen die in het team aanwezig zijn. Het doel is te komen tot meer bewustwording van de sterke kanten en de ontwikkelpunten van de teamleden, die bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit van het team. De nieuwe inzichten geven de teamleden en de teamleider de gelegenheid om te groeien, zowel individueel als team.