Vitaliteit en gezondheid op de werkvloer

Bewegen

Door te bewegen kun je even je gedachten ergens anders op richten en wat erg fijn is aan hardlopen, je maakt je hoofd even leeg. Je brein krijgt even rust. Omdat je brein even geen enkele mentale belasting heeft, wordt het deel van het brein aangesproken waar je creativiteit en ideeën ontstaan. Je geeft je brein aan de ene kant dus even rust en aan de andere kant wordt een ander deel geactiveerd.

 

Volgens hersenwetenschappers geven hardlopen en andere duursporten een euforisch gevoel, maar stimuleren ook het geheugen en het reactievermogen en verkleinen de kans op dementie.

 

Runningtherapie kan hieraan bijdragen. Je kunt dit alleen doen, of juist in een groep. Misschien is het iets om samen met je collega’s te doen, als afdeling of als organisatieonderdeel. Vitaler in het dagelijkse leven en samen vitaler op het werk, wie wil dit niet?

 

Neem contact op als je meer wilt weten over runningtherapie voor je medewerkers of voor jezelf. Als je wilt starten met een programma, afgestemd op jouw persoonlijke doelen en wensen of die van je medewerkers.


DIMITR!COACHING is aangesloten bij de Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland


Ademhaling en hartslag

Ademhaling

Tijdens de training wordt aandacht besteed aan de ademhaling. Onze ademhaling is niet alleen belangrijk, omdat we zuurstof in ademen en koolstofdioxine (koolzuurgas) uitademen. Onze cellen gebruiken zuurstof als voeding en het ademhalen. Koolzuurgas stimuleert de afgifte van zuurstof naar de cellen en zorgt voor het ontspannen van holtes (luchtwegen, darmen, slagaders, maag, enz.). Zuurstof en koolzuurgas zijn dus even belangrijk. Als de ademhaling verstoort is, dan heeft dit effect op de hoeveelheid zuurstof die in onze hersenen komt. Onze ademhaling vertelt ons dus ook iets over hoe we ons voelen. Bijvoorbeeld of we gejaagd zijn, stress ervaren, of om een andere reden niet goed in ons vel zitten, waardoor de ademhaling verstoort is. Door aan de ademhaling te werken word je meer ontspannen. Het geeft rust, je vindt zo een rustmoment en je komt weer even met de beide voeten op de grond.

 

Zones

Het hardlopen wordt in een heel rustig tempo uitgevoerd. Je kunt het hardlopen in vijf zones uitvoeren. Van een heel lage hartslag, dit noemen we zone 1, oplopend naar zone 5, waarbij een heel hoge hartslag wordt opgewekt (maximale prestaties en snelheid).

Runningtherapie werkt in zone 1 en zone 2. In zone 1 kun je nog een liedje zingen. Deze vorm van hardlopen noemen we dribbelen en in deze zone voeren we de warming-up uit. In zone 2 kun je tijdens het hardlopen in iets hoger tempo dan zone 1 nog praten, een verhaaltje vertellen. In zone 2 doen we de kern van de training.

Werken in zone 1 verbetert de gezondheid en zorgt voor een beter herstel. Zone 2 verbetert het basisuithoudingsvermogen en de vetverbranding.

 

Afhankelijk van je gezondheid kan het zinvol zijn een conditie- of inspanningstest te doen. Bijvoorbeeld wanneer je herstelt van een ziekte, revalideert of je een chronische aandoening hebt. Deze test geeft inzicht in de belasting die je aankunt, waarop het programma kan worden afgestemd. Tijdens de intake komt dit onderwerp aan de orde.

 

Runningtherapie kan individueel worden gevolgd, of in een groep. Het programma is hierop  afgestemd, zodat iedereen in zijn/haar eigen tempo kan deelnemen.

WHO over bewegen

Regelmatig bewegen is essentieel om hartziektes te voorkomen en te genezen, net als diabetes en kanker, zo zegt de WHO. Ook helpt het onder meer om depressie en angsten te verminderen, alsmede de kans op Alzheimer.

 

"Deze richtlijnen bevestigen wat veel mensen al ervaren onder de wereldwijde coronarestricties", zegt Fiona Bull van de WHO. "Namelijk dat elke dag bewegen niet alleen goed is voor het lichaam, maar ook voor de ziel."

 


RIVM onderzoek

Sinds de coronacrisis leven mensen ongezonder, meld het RIVM na onderzoek. Bijna 30% van de mensen zegt te zijn aangekomen, onder meer door thuiswerken en beperkingen rond sport. 16% zegt juist minder te wegen.


Even het hoofd leegmaken

Alhoewel de rustige duurloop is bedacht als therapeutisch middel voor mensen met een depressie of andere psychische klachten, wordt het ook gebruikt als middel voor andere klachten en aandoeningen. Bij runningtherapie is het doel voornamelijk gericht op herstel en het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. Dus eigenlijk preventief. Dit bereik je o.a. door matig intensieve lichaamsbeweging te hebben.


Effecten kort en lang

Op korte termijn kun je een minder depressief gevoel ervaren, krijg je een hogere zelfwaardering, ervaar je dat je ontspannen actief in beweging bent en krijg je een positieve ervaring met actief bewegen in de buitenlucht.

 

Op de langere termijn verbetert het je algemene conditie, nemen depressieve gevoelens af, functioneren je ademhaling, je hart en bloedvaten beter, ontwikkel je een verminderde behoefte aan roken, verminderen lichamelijke klachten, ervaar je minder angstgevoelens, verbeteren je nachtrust en seksleven en verbeteren je zelfbeeld en je zelfvertrouwen.



Voor managers en hun medewerkers

Preventief

Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal meldingen van burn out en andere vormen van overspannenheid en somberheid sterk zijn toegenomen. Niet alleen bij ouderen, ook jonge(re) werknemers hebben hier last van. Ziekmeldingen van deze aard duren relatief lang en hebben effect op de medewerkers zelf, de collega’s (toegenomen werkdruk, empathie naar de zieke medewerker) en de dienstverlening.

 

Wanneer u medewerkers heeft die verschijnselen hebben van stress, burn out, somberheid of depressie, dan kunt u runningtherapie overwegen als oplossing voor het verbeteren en bevorderen  van de psychische conditie van uw medewerkers , voorkomen dat klachten zich ontwikkelen of ze te behandelen.

 

Runningtherapie kan ook worden ingezet om klachten te voorkomen, de vitaliteit en mentale gezondheid te verbeteren. Dan heeft het een meer preventieve werking. 

Voor zorgmedewerkers om even te ontzorgen

Corona en stress

We zijn met elkaar terecht gekomen in een nieuwe wereld. Corona heeft ons dagelijkse leven in de war geschopt. We kunnen hier nog niet goed mee overweg. Dat is ook niet zo gek, want het is nieuw voor ons. We moeten tijdelijk iets afleren wat wij als mensen juist heel hard nodig hebben. Een knuffel, een schouder om even uit te rusten, kortom, lichamelijk contact. Maar ook om even aan te waaien bij pa of ma of opa en oma, om even bij te praten, zorg te verlenen of zomaar even te kijken of alles goed gaat.

 

Van jong tot oud, we hebben er allemaal mee te maken. Tegelijkertijd hebben mensen in zorgberoepen nog eens te maken met een extra aspect. Dat is de zorg om niet iemand anders te besmetten met het corona virus.

 

Als zorgmedewerker werk je met mensen die corona hebben gekregen, of werk je in een omgeving waar het virus oplopen groter is dan andere omgevingen. Je maakt je zorgen om het corona virus niet zelf te krijgen, want je wilt het niet mee naar huis nemen. Daar kun je je gezin of familie besmetten. Tegelijkertijd kost het moeite deze gevoelens te delen met je omgeving en wil je anderen er ook niet mee lastig vallen. Je ziet in de media dat anderen zich minder bekommeren om dit probleem, terwijl je zelf dagelijks de enorme (emotionele) schade ziet bij mensen met corona. Dit alles geeft zorgmedewerkers een enorm dubbel gevoel en emotioneel lijkt het wel of je in een achtbaan zit. Je loopt op je tenen op het werk, je kunt thuis moeilijk ontspannen, kortom, een uitlaatklep is moeilijk te vinden.

Voor cliënten van instellingen

Therapeutisch bewegen

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de ‘rustige duurloop’ of interval training onder begeleiding van een runningtherapeut ten behoeve van mensen met een depressie of andere psychische klacht. Runningtherapie kun je ook inzetten als aanvulling op gesprekstherapie en medicatie met betrekking tot psychische klachten.

 

Door onderzoek is aangetoond dat regelmatig bewegen goed is voor lichaam en geest. Behalve dat het je helpt je conditie te verbeteren, vergroot het je zelfvertrouwen. Je voelt je goed, mede omdat gevoelens zoals onzekerheid, angst en depressie, afnemen. Met runningtherapie kun je resultaten bereiken, zoals meer rust in je hoofd, beter slapen, minder angstig voelen, minder somber voelen en actiever in het leven staan. Het draagt bij aan vitaliteit en een gezondere levensstijl.

 

Runningtherapie voor cliënten van diverse soorten zorginstellingen kan bijdragen aan herstel. Je kunt denken aan ziekenhuizen, privéklinieken, gezondheidscentra, particuliere verzorgingshuizen, GGZ-instellingen en jeugdzorg.

 

DIMITR!COACHING kan hierbij ondersteunen door het aanbieden van runningtherapie.

 


DIMITR!COACHING is aangesloten bij de Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland