Runningtherapie

Bezig zijn met je lichaam en de effecten ervan ervaren op psychisch gebied.

Runningtherapie is een vorm waarbij hardlopen de basis vormt en goed is voor je (overbelaste) brein.

Actief voor een vitaler leven

Runningtherapie is hardlopen in een heel rustig tempo om je beter te voelen. Het is een manier van hardlopen die bijdraagt aan het verbeteren van je psychische gesteldheid.

 

Door onderzoek is aangetoond dat regelmatig bewegen goed is voor lichaam en geest. Behalve dat het je helpt je conditie te verbeteren, vergroot het je zelfvertrouwen. Je voelt je goed, mede omdat gevoelens zoals onzekerheid, angst en depressie, afnemen. 

Runningtherapie kun je ook prima inzetten als aanvulling op gesprekstherapie en medicatie met betrekking tot psychische klachten.

 

Met runningtherapie kun je resultaten bereiken, zoals meer rust in je hoofd, beter slapen, minder angstig voelen, minder somber voelen en actiever in het leven staan. Het draagt bij aan vitaliteit en een gezondere levensstijl.

 


Hardlopen en je brein

Zodra je in beweging komt, gaat je hart sneller klopper en verbetert de doorbloeding van je lichaam. Daardoor wordt er meer zuurstofrijk bloed naar je hersenen gepompt, wat ervoor zorgt dat je hersenfuncties optimaal verlopen. Bovendien kunnen hierdoor nieuw hersenweefsel en zenuwverbindingen worden gevormd, waardoor je cognitieve functies (alle processen die betrokken zijn bij het opnemen en verwerken van informatie) verbeteren.

 

Direct effect

Dat je effectiever kunt werken en helderder kunt denken, zijn effecten die vooral ná fysieke inspanning optreden. Maar ook tijdens het hardlopen kun je vaak al merken wat beweging voor je brein doet. Denk bijvoorbeeld aan de verhelderende inzichten waar je na een rondje lopen mee thuis komt. Dat heeft te maken met de manier waarop je linker- en rechterhersenhelft met elkaar samenwerken. De linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor logica, het analytisch vermogen en het vermogen om te begrijpen. De rechterhersenhelft is het creatieve deel van je hersenen en wordt onder andere gebruikt om verbanden te zien.

 

Tijdens je werkdag wordt vooral de linkerhersenhelft belast. Beweging zorgt ervoor dat de rechterhersenhelft actiever wordt en beide hersenhelften beter met elkaar samenwerken. Wanneer de rechterhersenhelft wordt gestimuleerd, ga je gevoelsmatiger handelen en creatiever denken. Dat verklaart waarom je tijdens het hardlopen ineens goede ideeën en vernieuwende inzichten krijgt. Een rondje lopen in je lunchpauze zorgt ervoor dat je weer met een frisse blik aan het werk gaat.

 

Bronnen: Alles over Sport, Bewegen voor je Brein.


Werkwijze

De aanpak kun je in drie delen knippen. Ik zal voor elk deel kort beschrijven wat er gebeurt.

 

1. Het opstellen van een persoonlijk plan

Als je je bij mij aanmeldt dan kijken we samen naar je hulpvraag. We voeren een kennismakingsgesprek en je vult één of meerdere vragenlijsten in. Als het nodig is leg je een conditietest af. Dan stellen we samen een plan op, waarin je doelen en de opbouw van het programma zijn opgenomen. We kijken dan naar jouw behoeftes, mogelijkheden en wensen.

 

2. De trainingen

Om duurzaam bewegen te stimuleren bestaat een training uit een zogenaamde warming up, een kerntraining en een cooling down. De warming up maakt je klaar voor de inspanning, de kern is het hardloop deel en de cooling down zorgt ervoor dat je rustig afbouwt na het hardlopen en je lichaam weer rustig kan herstellen.

 

Je loopt één of twee keer per week met mij samen. Ik begeleid je in dit proces. Daarnaast loopt je zelfstandig één of twee keer per week. Je noteert in een logboek dat je van mij krijgt na elke training je ervaringen, je vorderingen en wat de omstandigheden waren.

In totaal duurt een programma twaalf weken. In de tussentijd evalueren we samen de voortgang en is er de mogelijkheid de persoonlijke doelen zo nodig bij te stellen.

 

3. Zelfstandig hardlopen

Wanneer het programma eindigt kijken we samen naar de vooruitgang die je hebt geboekt en of dit overeen komt met persoonlijke doelen. We bespreken dan ook hoe je zelf invulling kunt geven aan een vervolg. Je kunt van mij verwachten dat ik je help met al je vragen en desgewenst kan ik je adviseren.

 

DIMITR!COACHING is aangesloten bij de Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland


Na het runningtherapie programma 

Wanneer je het gehele runningtherapie programma hebt doorlopen is er de mogelijkheid je aan te sluiten bij een loopgroep die bestaat uit deelnemers die eerder een programma hebben doorlopen bij DIMITR!COACHING. Dit is een initiatief dat juist bedoeld is als stimulans om te blijven bewegen. Vraag naar de mogelijkheden, indien je hier interesse in hebt.


Ben je geïnteresseerd geraakt in runningtherapie en wil je een afspraak maken, maak dan gebruik van de link naar het contactformulier.

Voor wie?

Voor iedereen die met hardlopen wil werken aan het verbeteren van de eigen psychische gesteldheid.

Kortom, ervaar je stress, heb je een burn out (gehad), voel je je somber, angstig en/of heb je paniekaanvallen of voel je je lusteloos en wil je in beweging komen onder goede begeleiding, dan is runningtherapie iets voor jou.

 

Wil je overgewicht terugdringen met wandelen en/of hardlopen, wil je met hardlopen werken aan een gezondere levensstijl, dan is runningtherapie een goede manier om hieraan te werken.

 

Runningtherapie is zelfs een goede manier gebleken voor mensen het hartaandoeningen of diabetes om te bewegen. Het helpt je om je vitaler te voelen. En daarbij verbetert het je conditie en je uithoudingsvermogen.


Plezier beleven aan bewegen

Wat ik aanbied is een begeleid loopprogramma waarmee ik je kan helpen bij het verbeteren van je psychische gesteldheid. Omdat je in je eigen tempo leert regelmatig te gaan hardlopen is ervaring met hardlopen niet noodzakelijk. 

Het is gemakkelijk ermee te starten, bijvoorbeeld door te beginnen met wandelen en dat langzaamaan op te bouwen naar hardlopen. Kom je zelf niet gemakkelijk tot bewegen, dan is dit ook een goede aanpak om jezelf vooruit te helpen.

Bij deze vorm van therapie staat plezier beleven aan het bewegen voorop. Daar draait het om. Dit betekent dat je het hardlopen rustig opbouwt en daar hoort goede begeleiding bij.


Runningtherapie in de natuur

Het hardlopen vindt plaats in de natuur. 

Het Lingebos bij Spijk, nabij Gorinchem, is hiervoor een mooie omgeving. Mocht je liever in je eigen vertrouwde natuurgebied willen hardlopen, dan is dat bespreekbaar.

 

Tijdens het hardlopen wordt op een ontspannen manier de natuur bewust onderdeel gemaakt van jouw loopsessie. Je bent buiten actief, je krijgt een frisse neus, het brengt je een zekere rust en geeft je overbelaste brein de gelegenheid het 'leeg te maken'.

Het hardlopen is dus niet alleen goed voor je lichaam, het houdt ook je brein in topconditie. Beweging brengt de doorbloeding in je hersenen op gang en maakt je onder andere productiever en creatiever. En daar pluk je tijdens je (werk)dag de vruchten van!


Vitaler door runningtherapie

De verbeterde activiteit van je hersenen na het hardlopen zorgt voor betere prestaties op de werkvloer. Hardlopen activeert de productie van verschillende neurotransmitters zoals dopamine, noradrenaline, serotonine en endorfine. Deze stofjes zorgen onder andere voor een beter humeur, meer zelfvertrouwen en productiviteit, terwijl stress en negatieve gedachtes worden afgeremd. Je geheugen verbetert, je concentratievermogen neemt toe en je wordt beter in het nemen van lastige beslissingen, in plannen en organiseren.

 

Dat je effectiever kunt werken en helderder kunt denken, zijn effecten die vooral ná fysieke inspanning optreden. Maar ook tijdens het hardlopen kun je vaak al merken wat beweging voor je brein doet. Denk bijvoorbeeld aan de verhelderende inzichten waar je na een rondje lopen mee thuis komt.

 

Om de positieve mentale effecten te ervaren is 20 tot 30 minuten hardlopen al voldoende. Een valkuil is, wanneer je de positieve effecten van hardlopen hebt ervaren, je vaker en intensiever wilt gaan hardlopen. Hier ligt het gevaar dat je juist oververmoeid raakt en het een averechts effect kan hebben. 

Bronnen: Alles over Sport, Bewegen voor je Brein.



Varianten runningtherapie

Runningtherapie kun je op verschillende manieren inzetten. Welke mogelijkheid past het beste bij jou?

Een traject duurt 12 weken. In deze periode loop je opbouwend van 2 naar gemiddeld 3 keer per week. Een training duurt maximaal één uur. Ik begeleid je in deze periode 1 tot 2 keer per week. De andere trainingen loop je zelfstandig. Hoe verder je bent in het programma hoe vaker je zelfstandig gaat hardlopen. In totaal loop je tussen de 18 en maximaal 24 trainingen begeleid, afhankelijk van je progressie.

Je kunt kiezen uit drie varianten, die je kunt matchen met je budget, je wensen en je doel(en). Dit zijn individueel hardlopen, hardlopen in een groep of individueel hardlopen met coaching.

Individueel

We kijken samen naar je hulpvraag, voeren een kennismakingsgesprek en je vult één of meerdere vragenlijsten in. Als het nodig is leg je een conditietest af. Dan stellen we samen een plan op, waarin je doelen en de opbouw van het programma zijn opgenomen. We kijken dan naar jouw behoeftes, mogelijkheden en wensen.

 De trainingen zijn specifiek voor jou opgezet met haalbare doelen.

 

We beginnen met één tot twee keer per week lopen onder mijn begeleiding. We lopen dus samen.

Zelf loop je één keer in de week.

Afhankelijk van de vorderingen bouwen we de begeleiding af naar één keer per week samen en twee keer per week alleen hardlopen. De vorderingen bespreken we samen.

 

In totaal duurt een programma twaalf weken. In de tussentijd evalueren we samen de voortgang en is er de mogelijkheid de persoonlijke doelen zo nodig bij te stellen.

 

Na 12 weken vindt een eindevaluatie plaats en kun je advies krijgen over de mogelijkheden om verder te gaan met hardlopen.

 

De kosten voor een individueel traject zijn hoger dan een traject in een groep.

In een groep

Ook nu kijken we samen naar je hulpvraag. We voeren een kennismakingsgesprek en je vult één of meerdere vragenlijsten in. Als het nodig is leg je een conditietest af. Dan stellen we samen een plan op, waarin je doelen en de opbouw van het programma zijn opgenomen. We kijken dan naar jouw behoeftes, mogelijkheden en wensen.

De trainingen zijn specifiek voor jou opgezet met haalbare doelen.

 

Ook dit is een programma van 12 weken. Met een groep bestaande uit minimaal 4 en maximaal 6 deelnemers besteden we aandacht aan hardlopen, incl. diverse oefeningen. Elke deelnemer doet mee in zijn of haar eigen tempo. De groep werkt samen twee trainingen per week af en één training per week loop je individueel. Op twee momenten gedurende het 12 weken durend programma evalueren we de voortgang.

 

Na 12 weken vindt een eindevaluatie plaats en kun je advies krijgen over de mogelijkheden om verder te gaan met hardlopen.

 

De kosten voor een traject in een groep zijn lager dan een individueel traject.

 

Combi met coaching

Praten is in beginsel ondergeschikt aan het hardlopen. Mocht je toch de behoefte hebben om over zaken waar je in het dagelijks leven of op je werk tegenaan loopt, eventuele problematiek of dilemma’s te praten, dan is dat ook mogelijk. Dit krijgt dan vorm door coaching in te zetten. Het programma kan hier op worden afgestemd.

 

De intake wordt gesplitst in twee delen. Voor het programma dat aansluit bij de runningtherapie wordt op dezelfde wijze gewerkt als beschreven is bij de individuele begeleiding, 'individueel'.

Daarnaast bespreken we de vraag die tijdens de coachgesprekken vorm krijgt.

 

De therapeutische gesprekken gaan volgens de oplossingsgerichte methode. Bij oplossingsgericht werken wordt de oplossing als vertrekpunt genomen in plaats van het probleem. Vragen die aan de orde komen zijn net even anders geformuleerd. Ze zijn gericht op het oplossen van het probleem in plaats van het achterhalen van de oorzaak van een probleem. Daarbij wordt een aantal even simpele als doeltreffende regels gehanteerd: laat alles wat goed functioneert met rust. Als iets niet werkt, doe dan wat anders. Als iets werkt, pas het dan vaker toe.

 

De kosten voor dit gecombineerde programma zijn te vinden via deze link.



Intakegesprek

De kosten voor het intakegesprek zijn €20,- en worden verrekend met de totale kosten, wanneer je besluit de runningtherapie te starten bij DIMITR!COACHING.

 

Conditietest

Vaststellen van uithoudingsvermogen door middel van een eenvoudige conditietest. Deze test is gratis, wanneer je besluit de runningtherapie te starten bij DIMITR!COACHING.

 

Afspraken over betalingen

Het intakegesprek betaal je vooraf of uiterlijk bij aanvang van het intakegesprek.

 

Betaling van het programma van 12 weken (individueel, groep, combi met coaching) vindt in twee termijnen plaats. Voordat je start met het programma betaal je voor de eerste zes weken. De tweede termijn betaal je voordat de aansluitende periode van zes weken start. Afhankelijk van de resultaten tijdens de tussenevaluatie kan worden afgeweken van deze afspraak. Voor het doen van een tijdige betaling ontvang je een factuur vóór de hierboven aangegeven momenten.  

 

Mocht de situatie zich voordoen dat je wilt stoppen voordat het programma van 12 weken is afgerond, is restitutie van het deel dat is betaald niet mogelijk. Afhankelijk van het deel van het programma waar je in zit, betaal je voor de eerste zes weken of tweede deel van zes weken. Mocht je besluiten tijdelijk te stoppen met het programma, dan wordt de mogelijkheid geboden het resterende deel van het programma op een ander moment te hervatten. Dit kan tot maximaal zes maanden na het stoppen van het eerste deel van het programma. Na dit half jaar vervalt de mogelijkheid het resterende deel van het programma te volgen evenals restitutie van het resterende, reeds betaalde bedrag.

 

Voor de overige kosten zie onder 'contact en informatie'.


Vergoedingen

Runningtherapie kan best prijzig zijn. Er zijn manieren die je kunt onderzoeken, waarbij je (een deel van) de kosten vergoed kunt krijgen.

 

Zorg

Sommige zorgverzekeringen vergoeden runningtherapie (gedeeltelijk).

Zorg en begeleiding kunnen ook gefinancierd worden uit een Persoons Gebonden Budget (PGB). Je kunt runningtherapie dan onder 'begeleiding' scharen. Zie www.pgb.nl.

 

Werkgevers

Werkgevers zijn soms bereid runningtherapie te vergoeden. Ook een bedrijfsarts kan de werkgever  adviseren hierover mee te denken, bijvoorbeeld wanneer je herstelt van een burn out of andere psychische klacht.

Je kunt ook denken aan het preventief inzetten van runningtherapie, wanneer je stress gerelateerde klachten ervaart.

 

Uitkeringsinstanties

Ook zijn er mogelijkheden bij arbeidsongeschiktheid via het UWV een IRO (Individuele Re-integratie Overeenkomst) aan te vragen. U zoekt op basis hiervan zelf een re-integratiebureau.

 

Voor ondernemers

Mocht je een eigen bedrijf hebben dan zijn er mogelijkheden de kosten voor runningtherapie op te voeren als aftrekpost.

DIMITR!COACHING is aangesloten bij de Beroepsvereniging Runningtherapie Nederland